Karma a repülő kutya

Tavaly november óta repül kutyájával két siklóernyős fiatal. Az 5 éves keverék, Karma szinte megőrült, amikor látta, hogy gazdái nélküle emelkednek a levegőbe. Nem tudtak mit tenni, magukkal kellett vinniük kutyájukat is a túrára. Kiderült, az állat 400 méter magasban sem fél. A lényeg, hogy társaival lehessen. A siklóernyőzés nem a világ legveszélytelenebb szabadidős tevékenysége. A siklóernyős pilóták azonban azt mondják, hogy aki kipróbálja, azonnal beleszeret ebbe a sportba. A pilóták a magaslati széláramlatokat és a meleg levegő felhajtó erejét használják ki, hogy minél több ideig a levegőben maradjanak siklóernyőjükkel.

Dióssy Anna és párja Győrffy Ákos már évek óta repülnek.  Pár hónappal ezelőtt kutyájukat, Karmát is magukkal vitték a Hármashatár-hegyre. A kutya szó szerint megőrült, amikor látta, hogy gazdái a levegőbe emelkednek siklóernyőjükkel. Az állatot hiába kötötték ki egy fához, folyamatosan ugatott, ugrált, és ahogy gazdái fogalmaztak, nem bírt magával. Egy kutyaidomár segítségét kérték. Ki akarták deríteni, hogy Karma miért viselkedett így. A szakember azt mondta, hogy a csapat, azaz a kutya gazdáival együtt olyan, mint egy falka. Karma pedig úgy érzi, hogy a falka megbomlik, ha látja, amint gazdái elhagyják a földet nélküle.

Anna és Ákos tehát úgy döntöttek, hogy kipróbálják, hogyan viselkedik az állat, ha úgy tesznek, mintha őt is repülni vinnék. Eleinte csak magukhoz hívták kutyájukat, amikor előkészültek a repüléshez, azaz kiterítették siklóernyőjüket. Amikor látták, hogy Karma nagyon kíváncsi, akkor Ákos varrt neki egy úgy nevezett beülőt, amibe az állatot már bele is tudták tenni. Karma ekkor sem félt, úgyhogy elhatározták, hogy kipróbálják élesben: milyen, amikor a kutyával együtt repülnek. Eleinte csak kisebb távokat tettek meg. A kutya nagyon élvezte a repüléseket. Csóválta a farkát, szimatolt, teljesen extázisba jött. Azóta pedig már legalább négyszer-ötször repült gazdáival, akik azt tervezik, hogy a jövőben akár fél órás túrákra is magukkal viszik a kutyát. Eddig 10 perc volt a leghosszabb idő, amíg Karma a levegőben volt, ami ugyancsak nem kis teljesítmény az állattól. Az egyre melegebb időjárás pedig meghozza a kedvet a repüléshez. Valószínűleg Karma is nagyon várja már, hogy  gazdáival újra szelje a kilométereket a magasban.

Dióssy Anna egyébként azt tanácsolja a kalandvágyó kutyatulajdonosoknak, hogyha esetleg e cikk elolvasása után kedvük támad a kutyás siklóernyőzéshez, akkor mindenekelőtt győződjenek meg arról, hogy a kutyának is van-e kedve a repüléshez. Már a siklóernyő látványa eldöntheti, hogy az állat hogyan viszonyul a túrához.

Szakértők szerint egyébként abból is lehet következtetni arra, hogy a kutya fél valamitől, hogy a farka olyan alakban van, mintha a gyomrára ragasztották volna. Fülei lelapulnak, nyalogatja az ajkát vagy morog. Ha a gazda az előbbiek valamelyikét észleli az állaton, akkor jobban teszi, ha más programot választ kutyájának. Karmával, a siklóernyős kutyával pedig inkább valamelyik kutyafuttatóban és nem a levegőben találkoznak majd.

Egry Bertalan

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com