Magyar siker a flyball Európa Bajnokságon

Kovács Anett kutyája, Ciklon (Akela Giants)

A flyball Amerikából származik, itthon közel tíz éve űzik és ha nagyon szeretnénk magyarítani, hívhatjuk kutyás váltófutásnak is. A sport jelenéről és jövőjéről, itthoni helyzetéről és a frissen nyert Európa Bajnoki címről kérdeztük Angyal Zsoltot, az Akela Flyball Team tagját.

Mit érdemes tudnunk magáról a sportról, a flyball-ról?
• Maga a verseny két párhuzamos pályán zajlik, egy csapatban négy kutya és négy vezető áll, a túlpályán lévő négy kutya-gazdi páros ellen. A feladat, hogy a kutyák négy akadályt leküzdve kihozzák a flyball gépből a teniszlabdát, amivel minél gyorsabban vissza kell érniük a gazdikhoz, eközben a következő csapattárs már küldi be a kutyust váltás címszóval. A bent lévő kutyának ki kell érni az akadályok közül, ezután mehet be a következő. Számít a sebesség, a pontosság, illetve a csapatmunka, a kutya gazdi közötti viszony.

Lukácsi Andrea kutyája, Ében (Akela Force)

Úgy tűnik nektek nagyon jól működik, hiszen az Európa Bajnokságról érmekkel tértetek haza.
• Az EB-t Németországban rendezték meg, három csapattal indultunk el és nagyon szép eredményekkel zártunk, azonban mellettünk több magyar csapat is részt vett, akik szintén sikeresek voltak. Különböző divíziókban versenyeznek a csapatok, a kutyák és a csapat összsebességétől függően, mi a 6. divízióban értünk el Európa Bajnoki címet, illetve a 13. divízióban egy ezüstéremmel lettünk gazdagabbak. Rajtunk kívül más magyar csapat is indult és a többi divíziókban ők maguk is nyertek aranyezüst és bronzérmet is.

Mesélj a kutyáról, akivel versenyzel!
• Az én kutyám egy border collie és whippet keverék, Dieselnek hívják, négy éves. Nagyon szeretek vele versenyezni, nagyon gyors és ügyes, egy hullámhosszon vagyunk, imád csapatban dolgozni, illetve minden olyan dolgot, amit együtt csinálunk a versenypályán, valamint azon kívül. Felkészítése heti 2-3 rendszeres edzésből áll, erre van is igénye, hiszen mind technikában, mind kondícióban a kutyának jónak kell lennie, hogy végig bírjon egy versenyt. Egyébként általában két napos versenyek szoktak lenni, az első napon mindig az időmérő futamok rendezik meg, a második nap pedig a kieséses versenyeket.

Kovács Anett és Panci (Akela Force)
Varga Bea kutyája, Lina (border Collie) és Markotán Csenge kutyája, Loki (Akela Runners)

Milyen egy jó flyball-os kutya?
• Ebben a sportban nagyon fontos, hogy a kutya imádjon labdázni, figyeljen a gazdára és rendelkezzen behívással. Mivel tökéletes technikát kell a kutyának elsajátítani, az előbb említett heti 2-3 edzés elengedhetetlen a kutya fejlődése érdekében. A kutya képzése egyéni edzéssel kezdődik, majd ezt követően kerül be egy csapatba, ahol minimum 4, maximum 6 kutya vesz részt, de a versenyen csak 4 kutya állhat a pályán. A heti 2–3 edzésen túl figyelni kell a táplálkozásra, a kutyákat minden edzés után lazítani kell, akár fizioterapeutaához vinni, a táplálásban a megfelelő mennyiségű táplálékkiegészítôre is kell figyelni, tehát minden olyan apróságra, ami a kutyát energikusabbá teszik. A bemelegítés rendkívül fontos, mint minden élsportban, teljesen át kell melegíteni a kutyát, szalagokat izmokat lemaszszírozni, átmozgatni. A flyball-ban nincs meghatározva, hogy milyen fajta kutya versenyezhet, egy kritériumra szoktunk figyelni, ez a méret, hiszen a flyball gépre egy nagyobb termetű kutya már nem fér fel, vagy nehezebben tud megfordulni, ezért javasoljuk a közepes vagy ez alatti méretű kutyus választását.

Akela Force, 13. divízió, 2. hely az EFC 2019-en. Szöllôsi Péter, Angyal Zsolt, Lukácsi Andrea, Markotán Csenge, Kántor Borka, Csihar Lilla
Akela Force: Lukácsi Andrea és Ében, Tárczy Mariann, Angyal Zsolt, Joe Lamont, Kovács Anett és Panci, Markotán Csenge és Maya, Kántor Borka és Cooper, Csihar Lilla és Marvel, Szöllősi Péter és Muki


Tehát külön „flyball-os kutya fajta” nem létezik. Természetesen vannak olyan fajták, akik az ügyességi sportok kategóriába előnyt élveznek, ilyen például a border collie, de mint mondtam, nincs egy adott szabály a kutya fajtájára vonatkozóan, így bármilyen korú, nemű és ivarú kutyával lehet csatlakozni vagy kipróbálni ezt a sportot. Ennél sokkal fontosabb a kitartás és a következetesség.

Csihar Lilla és Marvel (Akela Force)
Mihályi Amanda és Riley (Akela Runners)
Angyal Zsolt és Diesel

Milyen terveid vannak a jövőre a
flyball-ban?

• Szeretnénk minél jobb és sikeresebb eredményeket elérni el a flyball terén. A sportot egyre többen űzik Európa szerte, egyre több verseny van, így egyre több lehetőség is a versenyzésre és arra, hogy megmutassuk mire is vagyunk képesek. A csapatunk nagyon jó, aki szeret csapatban dolgozni, azt várjuk szeretettel. Ez az egyetlen olyan kutyás sport, ahol a kutyák egyszerre állnak a pályán a vezetőikkel (4 kutya, 4 vezető, illetve az ellenfél). Ez a sport a csapatról szól, hiszen ha ők nincsenek, ilyen csodás eredményt sem tudtunk volna elérni.
Horváth Norbert
Fotók: Wimmer Dániel, Pusztai
Photography

Az Akela Runners csapat, akik a 6. divízióban 1. helyezést értek el. Bari Kinga, Mihályi Amanda, Moravcsik Eszter, Tárczy Mariann, Kovács Anett, Angyal Zsolt, Varga Beáta, Markotán Csenge, Schneider Balázs

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com