Beszámoló a Tacskó Világszövetség 2024-es SchwPOR vizsgájáról: íme a magyar eredmények!

Fotó: Hermánné Bedics Rita

A Tacskó Világszövetség (WUT) az idei évben Szlovéniában rendezte meg SchwPOR vizsgáját május 10-11-én.

A vizsga bírói kíséret nélküli vércsapa vizsga, amelyet a Tacskó Világszövetség minden évben egy alkalommal rendez meg. Mindig valamelyik tagország ad otthont a rendezvénynek, pályázat útján, forgó rendszerben.

Az eddig megrendezett vizsgák adatai:

Rendező ország / Év

Oroszország, 2016

Olaszország, 2017

Spanyolország, 2018

Csehország, 2019

Olaszország, 2022

Olaszország, 2023

Szlovénia, 2024

Minden tagország 2 kutyát és 1 tartalék kutyát delegálhat, maximálisan 25 kutya nevezését fogadják el. A 40 órás vércsapa munkafázisban maximálisan 9 kutya indulhat, a 20 órás vércsapán pedig maximálisan 16 kutya vehet részt. A küldő ország bírót is delegálhat, de ez nem kötelező jellegű.

Fotó: Hermánné Bedics Rita

A nevezéshez szükséges 12 hónapos betöltött kor, FCI zárt törzskönyv, klubtagság, vércsapa-vizsga és lövésállóság teszt megléte. A vizsga bírói kíséret nélkül zajlik, az indításnál és az érkezésnél van bíró jelen. A csapák minimális hossza 800, maximális hossza 1200 méter, 3 töréssel és sebággyal, 5 db csapajellel. A csapakészítéshez szarvas vért (mennyisége negyed liter) és botra erősített csülköt használnak. A csapajelek nagysága 5 cm, a sikeres vizsgához minimálisan 2 db csapajel megtalálása szükséges.

A csapa kidolgozására 1,5 óra áll rendelkezésre a vizsgázónak. Sorolásnál a megtalált csapajelek száma és az időfaktor a mérvadó.

Az idei évben Magyarországot képviselte:

1. Roger M Schwarenberg „Kenji” törpe hosszúszőrű tacskó kan, tulajdonos: Tar-Marjai Adél, Schlosser Attila, Baranyai Rita

2. Muravölgyi-Harcos Edward „Brúnó” standard szálkásszőrű tacskó kan, tulajdonos: Dr. Tornyai Krisztián.

Mindkét vezető a Magyar Tacskótenyésztők Egyesületének tagja, egyaránt a 20 órás kategóriában indultak. A meleg, száraz időjárás, a speciális klíma, nehéz terepviszonyok nagyban nehezítették munkájukat.

Krisztián és Brúnó 4 db csapajelet talált meg, azonban az időkeretet meghaladták. Adél és Kenji 2 db csapajelet találtak meg, időn belül teljesítve a feladatot, ezzel megszerezve a 9. helyet a mezőnyben, amelyben a 20 induló kutya közül 11 eredménytelen vizsga volt.

Gratulálunk!

Szerző: Hermánné Bedics Rita

A cikk először az a Kutya újság 2024-es júniusi számában jelent meg.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com