Kalandok vizslásoknak

Arról már többször írtunk lapunkban, hogy a kutyások lényegében egy nagy állatszerető család, akik számtalan cél lehetett, amikor eldőlt, hogy egy ebet tesznek társukká. Szerencsére hazánkban is sok közösség van, akik a kutyás létet a testmozgással, a kultúrával, a túrázással vagy bármi egyéb hasznos tevékenységgel kötik össze. Ezúttal Kollár Mihállyal beszélgettünk a Vizslakalandorok közösség egyik alapítójával.

• Hogyan, mikor és miért alakult meg társaságuk?

A VizslaKalandorok ötlete egy kutyás baráti társaságtól származik, akik a közösség szervezői, működtetői. A tavalyi év januárjában terveztük el, hogy igény és szükség van a korábbinál tartalmasabb, izgalmasabb, magasabb színvonalú többnapos programokra. A VizslaKalandorok első eseményét áprilisban szerveztük meg Révfülöpön. A VizslaKalandorok névválasztás magától értetődő volt, hiszen valamennyiünknek vizsláink vannak, akik imádnak kalandozni, felfedezni, ám ennek ellenére nem csak vizslás gazdiknak szervezünk programokat.

Az ötlet óta a VizslaKalandorok egy baráti alapon, önkéntesen szerveződött nonprofit civil csapattá vált, mely céljául tűzték ki, hogy országos kutyás programokat szerveznek. Úgy látjuk, hogy igény van a vasárnapi túrák mellett olyan szombati plusz túrákra, illetve több napos kirándulásokra is, mely Budapest vonzáskörzetén kívül esik, és szívesen utaznak velünk Városlődre, Debrecenbe, Pécsre, Kemencére, Siófokra, Boldogkőváraljára vagy Balassagyarmatra. Ezen felül mondhatom Magyarország északkeleti részén található Túristvándit is, ahol szívesen sátorozunk kutyáinkkal egy hétig az Öreg-Túr partján, ahol éppen kenuzunk, esetleg látogatást teszünk a Tisza-partra is.


Alapítók: Horváth György, Székelyi Erika, Szűcs Attila, Redenczki
Attila, Kollár Mihály

• Mióta működnek, milyen tevékenységet folytatnak, nagyjából hány fő a létszámuk?

Korábban is szerveztünk már egy vagy több napos kirándulásokat, azonban a VizslaKalandorok néven 2017 áprilisában kezdtük el külön programjainkat, amely tartalmasabb és szórakoztatóbb, mint valaha. Ezek a több napos kirándulások fantasztikusak. Nem kell haza sietni a túra után, több figyelmet szentelhetünk kutyáinknak, több idő jut lazulásra, pihenésre és vetélkedőkre. Az alkalmi karaoke party is nagy sikert arat, de nem marad alul az olyan program sem, amikor vasúti kocsikat foglalunk le előre. Többen töltik velünk szívesen például a nyári szabadságaikat is.

Alkalmankénti résztvevők száma a többnapos eseményeken húsz és nyolcvan fő között mozog. Együtt a család, a barátok és ismerősök. Örömmel látjuk vendégül a résztvevőket saját készítésű pörköltekkel, gulyáslevessel vagy éppen a méltán nagyon népszerű palacsintával. Tapasztalataink és a visszajelzések alapján elmondhatom, hogy egy csoda, ennyi kutyát együtt látni!

2016-ban Újhartyánban Magyar Rekordot döntöttünk, 245 magyar vizsla „egy időben, egy helyen” ahova hatszáz fő kísérte el négylábú családtagját!

2017 nyarán például hajót béreltünk a MAHART Rt-től és kutyáinkkal Visegrádra kirándultunk. Túráztunk, ebédeltünk, volt, aki csak sétált, majd viszszaindultunk és érkeztünk meg Budapestre. Ezen túlmenően bérelt autóbusszal is kirándultunk már, illetve természetesen a jövőben is szeretnénk majd ilyen és ehhez hasonló kirándulásokat szervezni. A VizslaKalandorok csapatának szervezőtagjai csupán 5-10 fő, és átfedésben van a Vizsla Túra csapatával, ami januárban lesz 11 éves. Az ott regisztrált létszám a kutyák esetében háromezer feletti, míg a gazdik száma valamivel háromezer alatt van.

• Hol lehet a programjaikról értesülni, miből tartják fent magukat?

A közeledő kalandjainkról a https://www.facebook.com/vizslakalandorok közösségi oldal eseményfelhívásánál, illetve részletesebb információk a http://www.vizslakalandorok.hu weboldalon találhatók. Tevékenységünket és működésünket 1.000 Ft/fő részvételi hozzájárulásokból igyekszünk fedezni. Jól tudjuk, még sokat kell fejlődnünk, sok mindenre lenne szükségünk, de úgy gondoljuk, hogy szép lassan utolérjük magunkat. Szerencsére már akadnak támogatóink, akik hozzájárulnak sikereinkhez, hogy egy színvonalas, szinte minden igényt kielégítő kutyás programot kapjanak az érdeklődők, amiért érdemes újra és újra eljönniük, amivel nem csak szép országunkat ismerhetik meg, hanem örök élménnyel térnek haza.

• Kiket várnak a túrákra, illetve milyen feltételekkel lehet önökhöz csatlakozni?

Olyan kirándulni vágyókat, akiknek kutyáik közösségbe vihetők, akik kellőképpen tudnak figyelni kutyájukra, nem tévesztik őket szem elől, az állatok oltása rendben van, maguknál tartják az oltási könyvet, továbbá olyan nem kutyás kirándulókat is, akik szeretnek kimozdulni, szeretik a természetet, és szívesen tartanak velünk a kalandjaink során.

Örülünk, ha megfelelő felkészültséggel, ruházattal, valamint lábbelivel rendelkeznek és a szabályainkat betartják. Erről bővebben a részvételi feltételek menüpontban olvashatnak az érdeklődők. Nem szívesen látjuk a veszekedős és antiszociális kutyákat. Sajnos ezek a problémák olykor még gondot okoznak, bár igyekszünk ezen átsegíteni a kutyákat, de nem helyettesíthetjük a kutyaiskolákat. Hisszük, hogy a gazdi fel tudja mérni, milyen a kutyája személyisége és ennek tudatában ítéli meg, hogy részt vesznek a négylábú családtagjával. Csakis így tudjuk biztosítani az önfeledt kutyás kirándulós szombatokat.

• Milyen terveik vannak a jövőre nézve?

Oly csodaszép az országunk és szívesen keresünk fel hegyeket, völgyeket, kilátókat, várakat, romokat és tavakat, de alkalomadtán keresünk geoládát vagy akár gombát is. Örömmel megyünk olyan városokba is, ahol szívesen látnak bennünket és kutyáinkat egyaránt, illetve kereshetünk fel kutyabarát szállásokat, éttermeket, kávézókat, cukrászdákat. Terveink között szerepelnek még kutyás teljesítménytúrák és jótékonysági sportesemények szervezése is, de ezekről a későbbiekben beszélnék majd, amikor már közeledünk a megvalósítás felé.

Kurkó Gyula

Fotók: Márkus Eszter, Redenczki Attila, Kollár Mihály

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com