A kutyák kommunikációja felénk

Mindenki számára nyilvánvaló, hogy a kutyák jelzik szándékaikat az emberek felé, vagyis nem csak egy egyoldalú kommunikációról van szó az emberkutya kapcsolatában. Azonban a játékra hívás vagy az étel felé mutatott ácsingózásnál többről van szó, derült ki egy Portsmouth-i kutatásból.

A különböző arckifejezések repertoárja a legtöbb emlős faj esetén fellelhető, és funkciójuk az elsődleges érzelmek, mint például a félelem vagy öröm őszinte és egyértelmű sokszor reflexszerű kimutatása volt a fajtársak felé. Szociális csoportokban élő egyedek számára fontos, hogy felismerjék fajtársaik érzelmeit és megfelelően reagáljanak rájuk. Például egy madár raj minden egyes tagja nem tud szembesülni a veszélyforrással, mégis ha egyikük veszélyt észlel és felröppen, szinte azonnal követik társaik anélkül, hogy maga a cselekvés oka minden egyes egyed számára tudatosulna. Számos elmélet alátámasztotta már, hogy az érzelemkifejezések az emberek és más fajok között analógiát mutatnak, vagyis megjelenésükben és funkciójukban egyaránt hasonlóak, amely közös evolúciós eredetre utal. Tehát az arckifejezések jelzés értékűek, vagyis nem az egyedek közötti direkt kommunikációt szolgálják.

Arckifejezések tanulmányozása

A Portsmouth-i egyetem kutatói a kutyák különböző arckifejezésének gyakoriságát szerették volna vizsgálni különböző helyzetekben. A vizsgálatban huszonnégy felnőtt kutya vett részt, akik különböző fajtákhoz tartoztak. A teszt során a kísérletben a kutya alanyok mellett egy kísérletvezető vett részt, aki vagy a kutya felé fordult vagy hátat fordított neki, illetve élelmet kínált fel vagy éppen üres kezét mutatta. Ezzel a kísérleti elrendezéssel a kutatók azt a helyzetet szerették volna megvizsgálni, hogy milyen és milyen intenzitású ingerekre mutatnak gyakrabban arckifejezéseket a kutyák. Ehhez videófelvételt készítettek, amely a kutyák arcára fókuszált. A videókat ezután egy DogFACS nevű módszerrel kódolták, amely anatómiai alapú kódolási rendszert használ, és rendkívül megbízható és standardizált mérést ad az izmok elmozdulásához kapcsolódó arcváltozások, akár a legkisebb elmozdulásának mérésére.

A kölyökkutya ábrázat

A kutyák arc mimikájának változása az emberi figyelem hatására volt a legszembetűnőbb. Az élelemre mutatott reakciójuk nem volt intenzív, amelyből a kutatók arra következtettek, hogy az arcmimika nem csak a kutyák izgalmuknak vagy vágyakozásuknak a kifejezésére szolgál, hanem feltehetően az emberrel való kommunikációrais használják. A leggyakrabban előforduló arckifejezés a teszt során a szemöldök felhúzás volt, ami az úgynevezett kölyökkutya ábrázatra hajaz, mivel nagyobbnak mutatja az állat szemeit. A mesebeli állatfigurák esetében is gyakran láthatjuk ezt az ábrázolási módot, mivel ez barátságosabb, kedvesebb megjelenést kölcsönöz a figuráknak.

Kétirányú kommunikáció, avagy bosszantani jó

A vizsgálatot vezető kutató szerint az eredményben semmi meglepő nincs, hiszen a kutyák evolúciós útja rendkívüli módon az emberi csoportokhoz való alkalmazkodást foglalta magába, ami legfőképpen az emberrel való kommunikációban nyilvánult meg. A közel harmincezer éves folyamat során a kutyák érzékennyé váltak az ember figyelmére. Egy korábbi kutatás kimutatta, hogy a kutyák hajlamosabbak a tiltás ellenére egy jutalomfalatot elcsenni, ha az őket figyelő kísérletvezető szeme csukva volt, vagy éppen elfordult.

Egy másik kísérlet során a kutyák az emberi mutatást sokkal inkább magukra vonatkozónak vennék, ha a kísérletvezető felvette velük a szemkontaktust. A jelenlegi kutatás mégis abban jelenthet újdonságot, hogy nem csak hogy képesek a kutyák az emberi kommunikációs jelzéséket követni, de sokkal kifejezőbb tekintetük, ha figyelik őket, vagyis ők is kommunikálnak arcuk mimikájával felénk.

Messzemenő következtetéseket azonban nem érdemes még levonni a kapott eredményekből, hiszen ezek alapján sem tudjuk megmondani azt, hogy a kutyák képesek lennének mások látás – módjainak átvételére, vagy értenék mások mentális állapotait, és eltudnák különíteni ezeket a sajátjukétól. A legegyszerűbb magyarázat még mindig a tanulás, vagyis hogy a kutyák megtanultnak a számukra kedvező módon reagálni az emberi tekintetváltásokra. A korábban említett szemöldökfelhúzott szem sok esetben együttérzést vagy sajnálatot válthat ki, ami a gazdák empatikus viselkedését erősíti. A kutyák csupán megtanulták ezt az arckifejezést használni, vagyis jobban szólva kihasználni.

Szánthó Flóra

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com