Genetikai örökség áll a kutyák álvemhessége mögött

A Noé barátai stábja, Dr. Varga József állatorvossal legutóbb a kutyák álvemhességéről beszélgetett. A doktor úr elmondta, hogy a jelenség egy genetikai örökség, amelynek a fajfenntartásban volt szerepe, ugyanis az álvemhes ebek képesek voltak az elárvult kiskutyákat felnevelni. Az álvemhesség valójában nem betegség, hanem egy tünet együttes, amelyet lehet kezelni. A hormonális változások jól megfigyelhetőek a kutyuson, emlői megduzzadnak a tejtől, esetleg a tej szivároghat is. A tünetek 1-2 hónappal az ivarzást követően jelentkeznek, kialakulásukat pedig a hormonháztartás egyensúlyának felborulása okozza. A tünetek lefolyása a probléma súlyosságától függően akár több mint egy hónapig is tarthat.

Bizonyos kutyafajtáknál gyakrabban előfordul, például a tacskók esetében. Elsősorban a hormonháztartás, ezen belül is a progeszteron- és a prolaktin elválasztás zavara áll a háttérben. Egyes szukák esetén a méh és a petefészek eltávolítása utáni 3-4. napon jelentkezik a probléma.
Az állat ilyenkor többet kuckózik, a játékait maga köré gyűjti, mintha dajkálná, szoptatná őket. A prolaktin, progeszteron hormon hosszú ideig képes termelődni ezzel kiváltva az anyai ösztönt. Érdemes ilyenkor felkeresni az állatorvost, aki a tulajdonos pontos beszámolóját követően vér- és vizeletvizsgálatot végez. Képalkotó eljárásokkal kizárható az esetleges terhesség vagy a méhfertőzés. Legtöbbször nem mutatható ki
eltérés, ha nincs más lappangó betegség a háttérben. Érdemes állatorvos tanácsát kikérni, hogy az ebnek mi segítene a legjobban. Ajánlott dolog a kölyöknek választott játék elvétele.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com