Első alkalommal indul állatvédelem-pedagógiai módszerek szakirányú továbbképzés pedagógusoknak a Pannon Egyetemen

2024-ben a Pannon Egyetem és az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkárság úttörő kezdeményezést indít útjára, melynek keretében elindul az első állatvédelem-pedagógiai módszerek szakirányú továbbképzés pedagógusok számára. Ez a képzés egyedülálló módon kínál lehetőséget a szakembereknek, hogy mélyrehatóan megismerjék az állatvédelem és az állatbarát szemléletmód oktatásának módszertanát, és ezáltal aktívan hozzájáruljanak az állatvédelmi ismeretek terjesztéséhez az iskolai nevelés és gyermekvédelem területén.

A képzés célja

A képzés fő célja olyan szakemberek módszertani továbbképzése, akik az állatvédelem témájában szerzett tudásukat képesek alkalmazni a mindennapi oktatási tevékenységük során. Az új ismeretek birtokában a pedagógusok hatékonyan támogathatják az állatvédelmi témák integrálását az oktatásba.

A képzés során a résztvevők elsajátítják az állatvédelmi alapismereteket és az állatvédelem-pedagógiai módszertant, melyek lehetővé teszik számukra, hogy korosztály-specifikus, gyakorlatcentrikus tanítási és tanulási folyamatokat alakítsanak ki. A hangsúly az élménypedagógiai megközelítésen, a korszerű módszertani eszköztár alkalmazásán és a sokoldalú szemléltetés elvén van. 

A képzés arra is felkészíti a pedagógusokat, hogy hatékonyan segítsék elő a felelős állattartás és az állatokkal való helyes bánásmód elterjedését, valamint az állatjóllét támogatását.

A képzés felépítése

A szakirányú továbbképzés során a hallgatók összesen 60 kreditet szerezhetnek, amelyek az alábbiak szerint oszlanak meg:

Állatvédelmi alapismeretek (20 kredit): Ebben az ismeretkörben a résztvevők megismerkednek az állatvédelem jogi és állategészségügyi alapjaival, különös tekintettel a felelős állattartásra és az állatvédelem ökológiai összefüggéseire. Kiemelt figyelmet kap az állatbarát szemléletmódra nevelés és a társadalmi szemléletformálás kapcsolata.

Állatvédelem-pedagógia módszertana (30 kredit): A hallgatók elsajátítják az állatvédelem és az állatbarát szemléletmód oktatását támogató gyakorlati módszereket, beleértve a zoopedagógia és az állatasszisztált intervenciók lehetőségeit. A képzés során kiemelt szerepet kap a felelős állattartásra nevelés, kooperatív tevékenységek, projektpedagógia és élménypedagógiai eszköztárának alkalmazása.

Szakdolgozat (10 kredit): A szakdolgozat elkészítése során a hallgatók lehetőséget kapnak arra, hogy elmélyedjenek egy választott témában, és bemutassák az állatvédelem-pedagógiai módszertani ismereteik gyakorlati alkalmazását.

Az állatvédelem-pedagógiai szakirányú továbbképzés elindítása jelentős lépés a pedagógiai képzés területén, amely új perspektívákat nyit a szakemberek számára. A képzés nemcsak az állatvédelem iránt elkötelezettek számát növeli, hanem hozzájárul a felelős állattartás és az állatbarát szemléletmód széles körű elterjedéséhez is az oktatási és nevelési intézményekben. Az érdeklődők a Pannon Egyetem weboldalán tudnak jelentkezni a képzésre.

Szerző: dr. Koska Hedvig

A cikk először az a Kutya újság 2024-es szeptemberi számában jelent meg.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com