Idős a kutyám, sokféle baja van – mit lehet ilyenkor tenni?

Sajnos a legkedvesebb és leggondosabban tartott kutya felett is elszállnak az évek, jön egyik egészségügyi probléma a másik után. Az öregedés érinti a mozgást, az általános életkedvet, étvágyat – a szervek szinte mind – egyikét. Ilyenkor megpróbálkozunk a különböző vitaminkészítményekkel, ízület és porcerősítőkkel – a fájdalmat pedig az állatorvostól kapott gyógyszerekkel igyekszünk csökkenteni, aminek egyik mellékhatása az lehet, hogy károsítja a gyomor-, bélnyálkahártyát.

Pedig létezik egy egészen eltérő megközelítés is: a vitamin- és nyomelem pótlás és a fájdalom tüneti kezelése helyett a szervezet természetes regenerációs, öngyógyító képességét állítjuk helyre. Mintegy megfiatalítjuk a kutyánkat azáltal, hogy „táncba visszük” a valamennyi szövetben megtalálható őssejteket. Ezekből az őssejtekből alakulnak ki a fejlődés során a különböző szövetek, felnőtt korban pedig ők teszik lehetővé a sérülések begyógyulását.

A szövetekben számos olyan kisméretű fehérje, a sejtek közötti kommunikációért felelős faktor található, amelyek a szövetekben megtalálható őssejteket serkentik újbóli szaporodásra, a károsodott sejtek, szövetek pótlására, illetve fiatal korban a növekedésre. Amerikai kutatók kidolgoztak egy speciális tisztítási módszert, amellyel ezeknek a faktoroknak a keverékét tyúktojásból koncentrált formában, gyógyszerkönyvi minőségben izolálni tudják – ezt a ható – anyagot Humanofort® néven szabadalmaztatták, és táplálék kiegészítőként humán célra is forgalomba hozták.

A Humanofortnak azóta számos érdekes tulajdonsága igazolódott a kutyákban is. Közismert, hogy a kutya szőrzetének állapota jól tükrözi az állat általános egészségi állapotát, ezért a szőrzet állapotának javulása az állat általános állapotának javulását is jelenti. A Humanofortot kapó állatoknál az esetek 83%-ában a szőr növekedése gyorsabb volt, a szőr már néhány hét alatt kifényesedett.

De vajon mitől?

A kérdésfelvetés logikus, hiszen a szőrszál havonta csak 1-1,5 centimétert nő, egy hónap alatt nem cserélődhetnek le a régi, kopott szőrszálak, hiába serkenti a Humanofort a szőrszálak hagymájában a növekedésért felelős, osztódó sejteket. A régi szőrzet helyett ennyi idő alatt nem nőhet új, minek köszönhető hát e látványos változás?

A válasz a szőrszál anatómiájában rejlik: ahogy humán hajszálban, a kutyák szőrszálában is van egy vékony lyuk a szőrszál hosszában. Szerepe az, hogy a szőrtüsző sejtjei által termelt folyadék  eljuthasson a szőrszál végéig, hidratálja a szőrszálat. A szőrtüsző egészséges állapotának helyreállításával ez a hidratáló funkció ismét jól működik, és a kiszáradt, töredezésre hajlamos szőrszál ismét fényes és rugalmas lesz.

Ehhez még hozzájárul, hogy a faggyúmirigyek működése is közelíteni fog az egészséges állapothoz, ami szintén szükséges az egészséges megjelenésű szőrzethez. Télen még látványosabb eredményeket hoz a Humanofort kúraszerű használata. Általános tapasztalat, hogy az idősebb kutyákat jobban megviseli a téli időszak. Ők eleve is nehezebben mozognak, gyakoribbak a mozgásszervi, reumatikus illetve artrózisos elváltozások, amelyek télen súlyosbodnak. Ennek hátterében az áll, hogy a téli hidegben való sétáltatáskor az akrális részek fokozottan lehűlnek, vérellátásuk csökken, ami önmagában is kóroki tényező az ízületi megbetegedések kialakulásában.

Az ízületek működését közvetlenül is javíthatjuk a Humanoforttal. A Humanofort elősegíti a kopott, gyulladt ízületek regenerációját, a sérült sejtek pótlását, ezáltal csökkenti a fájdalmat. Néhány hetes használat után csökkenthető a fájdalomcsillapítók adagja, és addig is enyhülnek a mellékhatásaik, hiszen a Humanofort a gyógyszer által károsított gyomor nyálkahártya gyógyulását is támogatja.

A Humanofortban az idegrendszer működését támogató faktorok is vannak – ennek látványos eredménye, hogy a kedvetlen, apatikus állatok általános élet – kedve, vitalitása visszatér, ismét szívesen mennek sétálni. A fiatal kutyákra jellemző játékosságuk visszatér – ebben persze az ízületi fájdalmak csökkenése is szerepet játszik. Jól jelzi ezeknek a növekedési faktoroknak a hatását egy konkrét eset: az állatorvost kihívták egy idős kutyához, hogy altassa el, mert sem enni, sem inni nem akart, már meg sem próbált felkelni – fájt őt így látnia a szerető gazdának, ezért hozta meg a nehéz döntést. Ekkor kérte az állatorvos, hogy adjanak a kutyának még egy esélyt, a Humanofortot. Az ötlet bejött, a kutya még két évet élt azután, elfogadható életminőségben.

Dr. Tilly Péter

állatorvos

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com