Farkas a rendelőben – állatorvos és a vadállat

Dr. Kertész Péter rendelőjében még farkassal is találkozott a Noé barátai stábja. Legutóbb, mikor ott jártak éppen egy szelíd farkas érkezett egy általános orvosi vizsgálatra. De, hogy került a farkas a rendelőbe?
„Orvosi rendelőben meglehetősen ritkán találkozunk farkassal, de ez az állat visszatelepülőben van Magyarországra” – kezdte az állatorvos. Főleg az északi részeken található. Régen sokan voltak, aztán kevesen lettek, majd még kevesebben.

„Kiszorultak a magyarországi területekről, egyszerűen nem találta meg itt az életfeltételeiket, de ennek sok oka volt. A mezőgazdaságban például voltak olyan szerek, amik kiirtották innen, nem csak a farkasokat, hanem sok madárfajt is. Volt egy szer, amivel a pockokat irtották, de ebből nyilván más állat is evett. Ma már ezek tiltva vannak” – mesélte Dr. Kertész Péter. Ha valaki nincs tisztában a kutyák és a farkasok biológiai jellemzésével akár még össze is keverheti őket. De valójában egészen más a habitusuk, mint a kutyáké. Az állatorvos persze mindenkit óva int a farkas tartásától, azért is, meg jogszabályokhoz van kötve.

Csak úgy, szabadon, senkinek nem lehet otthon farkasa. Állatorvosi szempontból, azért egy farkas vagy egy németjuhász ellátása nagyban hasonlít. „Azért a vadállat orvoslás egészen más, és sokszor esélye sincs az orvosnak, hogy elvégezze a vizsgálatot, csak ha altatásban van az állat. Ez mindenkinek biztonságosabb, ésmég a farkasnak is kellemesebb, hiszen nem érez semmit. Egyébként senkinek sem kell attól tartani, hogy szembe találkozik egy farkassal, mert nagyon kerülik az embert. Több kilométerről tudják, hogy ott ember van, és se egyedül, se a falkával biztosan nem fognak arra menni” – tette hozzá az orvos.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com