Hatalmas siker a benzinkutas chip-leolvasó

Három hónap alatt 121 elkóborolt kutya találta meg gazdáját a MOL benzinkutakon. Korábban lapunkban is olvashattak arról, hogy az olajipari cég a Vigyél Haza Alapítvánnyal közösen chip-leolvasó készülékeket helyezett ki több tucat töltőállomáson, hogy az elveszett állatok minél előbb hazakerülhessenek.

Pár hónappal ezelőtt 50 MOL benzinkúton helyeztek ki olyan készülékeket, amelyekkel le tudják olvasni a kutyákba ültetett chipet. Ekkor a leolvasókészülékkel rendelkező töltőállomások száma 54 volt. A kezdeményezés híre pedig szerencsére nagyon sok emberhez eljutott. Mindezt pedig az mutatja, hogy 121 elkóborolt kutya került haza épségben a benzinkutakon kihelyezett készülékek segítségével. A MOL sajtóközleményéből kiderült, hogy az olajcég is meglepődött a sikeren. „Mintegy 450 töltőtállomásunk kutyabarát, így a négylábú kedvencek jelenléte megszokott számunkra. Mi magunk is meglepődtünk viszont azon, hogy közel három hónap alatt milyen sok elveszett kutyának volt szüksége segítségre. Szerencsére szinte az összes MOL töltőállomáson beazonosított mikrochippes kutya visszakerülhetett a gazdájához, mindenki nagy örömére” – mondta Orosz András, a MOL Magyarország kiskereskedelmi vezetője.

A Vigyél Haza Alapítvány és a MOL tavaly karácsonyig bővítette a mikrochip leolvasó hálózatát (a szilveszteri petárdázás miatt elkóborló sok kutya miatt is.) Így már 100 MOL töltőállomásnál elérhető a leolvasó. Ezen kívül további 75 helyen: vagyis országosan 175 helyen érhető el az alapítvány és a cég jóvoltából az állatbarátok számára ez az ingyenes  leolvasási lehetőség. Ezzel az ország azon területein is létesültek chipleolvasók, ahol nagyon magas a kóbor kutyák előfordulása. Azonban ezentúl az éjjel-nappal nyitva tartó töltőállomásokon könnyen be lehet azonosítani az elveszett ebeket.

Balról Óvári András és Orsi kutyája, illetve Orosz András

Óvári András, a Vigyél Haza Alapítvány elnöke is üdvözölte a MOL-kutak sikereit. Telefonon kérdeztük arról, hogy hogyan értékeli az olajcéggel való együttműködést.

„Nagy öröm volt látni, ahogy a MOLkutakon lévő személyzet is magáénak érezte a sikert, amikor egy-egy állatnak sikerült megtalálni a gazdáját. A gazda pedig eljött kutyájáért, hogy hazavigye.” – mondta az alapítvány elnöke. Az olajvállalat töltőállomásaival együtt már csaknem kétszáz helyen van olyan készülék, amellyel leolvasható a kóbor kutyák mikrochipje. A benzinkutak mellett éttermekben és szállodákban is megtalálhatóak ilyen eszközök.

A leolvasó nagyon egyszerűen működik. A benzinkutas vagy az éttermi alkalmazott megkeresi a kutyában található chipet, odaérinti a készüléket, ami megmutat egy 15-jegyu számsort. A dolgozó ezután felhívja a programban résztvevő egyik önkéntes állatorvost, aki a Magyar Állatorvosi Kamara rendszerébe belépve könnyen ki tudja a keresni a kutya gazdáját és annak telefonszámát.

Fontos, hogy minden adatváltozásról azonnal értesítse a gazda a Magyar Állatorvosi Kamarát, hogy az állatorvos minél előbb fel tudja vele venni a kapcsolatot. Ma jelenleg egyébként 1,5 millió magyar kutya rendelkezik egyedi azonosítóval, azaz chippel.

Egry Bertalan

Fotó: Egry Bertalan, www.lokal.hu

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com