A nehezebbik utat választotta: interjú dr. Szép Beátával, az Agility Sportbizottság elnökével

Tavaly ősszel állt fel a jelenleg is működő, és a MEOESZ agility-versenyeket összehangoló, szervező és ellenőrző állandó bizottságaként működő Agility Sportbizottság. A szervezet elnökével, dr. Szép Beátával jelenről, jövőről, tervekről és feladatokról beszélgettünk. Interjú.

– Első lépésben helyezzük el a kutyás sportok világában az Agility Sportbizottságot. Milyen feladat- és jogkörrel rendelkezik?

– A működési szabályzatunk értelmében a Magyar Agility Sportbizottság (ASB) a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (MEOESZ) agility-versenyeket összehangoló, szervező és ellenőrző állandó bizottságaként, a MEOESZ Elnöksége által létrehozott szerv. A működési szabályzat szerint az ASB célja és feladata összefogni az agility versenyt rendező szervezetek munkáját. Szervezi, ellenőrzi és irányítja a hazai versenyeket és agility vizsgákat. Részt vesz a sportág versenybírói képzésben és támogatja a bírói kar munkáját. És szerepet vállal a kulturált és állatközpontú agility versenyzés irányításában. Továbbá ellenőrzi az agility versenyeket a MEOESZ szabályai és szabályzatai és az irányadó jogszabályok érvényre jutása körében.

Figyelemmel kíséri a hazai állatvédelmi törvények betartását az agility versenyeken, illetve közreműködik az európai színvonalú agility élet létrehozásában, fenntartásában. A MEOESZ bizottságaként céljait és feladatait a MEOESZ tagszervezetei minden agility verseny rendezvénye, tevékenysége vonatkozásában ellátja. A MEOESZ tagszervezetekkel együttműködve minden évben összeállítja a következő év agility versenyeinek naptárát és azt határidőig a MEOESZ elnöksége elé terjeszti jóváhagyásra. Figyeli az agility versenyzésre és vizsgára vonatkozó szabályozást, és szükség esetén módosítási javaslatot terjeszt elő a MEOESZ Elnöksége részére. Elnökként elsődleges feladatom, hogy összefogjam és irányítsam az ASB munkáját, képviseljem az agility sportot az adott fórumokon, emellett javaslatot tegyek a nemzetközi szervezetbe küldött személyére a MEOESZ Elnökének, továbbá jelentést készítsek a bizottság munkájáról a MEOESZ Elnökségének.

– Hogyan, milyen folyamat során lettél a szervezet elnöke?

– Az ASB elnökét a MEOESZ Elnöksége jelöli ki és a MEOESZ elnöke bízza meg a feladat ellátásával, ez mindig is így volt. Tehát az előző sportbizottság lemondását követően, tavaly, 2023 októberben kaptam a felkérést, amit el is fogadtam. Ezt követően – a szabályok értelmében – javaslatot tettem az ASB elnökségi tagjaira, amit a MEOESZ Elnöksége jóváhagyott, ezután kezdhettük meg a közös munkát. Azt tudni kell, hogy évekkel ezelőtt Kovács Ágival együtt kértek fel a MEOESZ magyar kutyafajtákat népszerűsítő programjában az agility bemutató csapat megszervezésére és irányítására – tehát évek óta együtt dolgoztam a MEOESZ-szel, és ezalatt meggyőződhettek a képességeimről és az alkalmasságomról.

Az ASB elnökeként fontosnak tartottam, hogy a „nehezebbik” utat válasszam: konkrét elképzelés volt a fejemben egy ilyen sportbizottság működéséről és működőképességéről. Így az ASB-be mindenképpen az alkalmasság, készségek, képességek és munkabírás, terhelhetőség szempontjai alapján válogattam a tagokat. Pályázati kiírás alapján mérlegeltem azt, kivel szeretnék és tudnék együtt dolgozni. Nagy örömömre szolgált, hogy kétszer annyi jelentkezőből választhattam, mint amennyi taggal számoltam.

És azért ez a nehezebbik út, mert a felvett tagok nem voltak a barátaim, még csak közeli ismerőseim sem, egymást sem mindenki ismerte, tehát össze kellett csiszolódnunk, egymásra hangolódnunk, és ez a folyamat még most is tart. Ahogy az egyik tagunk megfogalmazta az egyik megbeszélésünk után:

„Imádom, hogy néha olyanok vagyunk, mint egy hangos olasz család”. Viszont a szakmai viták során megértjük és elfogadjuk egymás álláspontját, és meggyőződésem, hogy a lehető leghatékonyabb csapatot sikerült összeállítanom, és öten hasznos munkát végezhetünk.

– Milyen tapasztalatok, készségek, képességek segítenek a szervezet vezetésében?

– Elsők közt említeném a kitartást és a lojalitást. Már több mint 25 éve dolgozom ugyanazon a munkahelyen, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen – és az intézmény jogelődjeiben. És fontos kiemelnem a vezetői tapasztalatomat: több mint 10 éve vagyok egységvezető. Általában annak az egységnek az élére szoktak kinevezni, amelyiket „rendbe kell tenni”, majd, amikor az az egység már működőképes (racionalizálás, feladatok észszerű leosztása a képességek szerint stb.), akkor kapok egy újabb „nagy falatot”. Tettem már rendbe öt városra kiterjedő, rengeteg beosztottal működő szervezeti egységet. Több hazai és nemzetközi projektben voltam és vagyok szakmai vezető.

Munkámat mindig is az etikus hozzáállás jellemezte, sok éve vagyok az Egyetem Intézményi Etikai Bizottságának kinevezett elnöke, és míg a rektorok személye ez idő alatt változott, engem mindegyikük méltónak tartott a posztra, ami, azt hiszem, önmagáért beszél.

Az agilityt 2011 óta űzöm, és mivel szerencsémre neves válogatott versenyzők mellett kezdtem, az első pillanattól mélyen beleláttam a sportág működésébe. Már minden (a legalacsonyabbtól a legmagasabbig) teljesítményosztályban versenyeztem, de sajnos a versenyzésemet rengeteg sérülés és egyéb problémák gátolták, ettől függetlenül imádom ezt a sportot és mindig szerettem érte tenni.

– Tavaly ősszel áll fel a most működő Agility Sportbizottság. Mik voltak az első, fontosabb feladatok?

– Az ASB felállását követően elsődleges feladatunk volt a Sportbizottság működési szabályzatának, és az abban foglalt feladatainknak az áttekintése. Fontosnak tartottam az ASB megjelenését a MEOESZ honlapján, az aktuális szabályzatunkkal és a versenynaptárral együtt. Ez meg is valósult. Úgy véltük, hogy az agility szakmai ügyeit érintő, rendszeres és kétoldalú kommunikációt az arra megfelelő felületre tereljük.

Hogy a munkánkról ne csupán a MEOESZ Elnöksége, de az egész magyar agilitys közösség felé rendszeres beszámolókat adjunk. És, hogy az ASB honlapját naprakészen frissítsük, valamint a dokumentációk, a beszámolók naprakészek legyenek. Ennek megfelelően átalakítottuk az ASB-honlap teljes szerkezetét, tájékoztatási céllal felkerült egy GYIK, továbbá a szervezeti organogram az FCI és a MEOESZ agilityt érintő egységeinek (és azok vezetőinek) a feltüntetésével.

Ilyen egység egyébként az ASB-től függetlenül működő Agility Bírói Testület (ABT). Érdekes módon – habár ezek a szervezetek már évtizedek óta így vannak jelen a hazai agilitys életben – még mindig sokan összekeverik az Agility Sportbizottságot és az Agility Bírói Testületet. Nincsenek tisztában az ABT és az ASB eltérő feladat- és jogköreivel, mint ahogy számos más, lényegi információval sem. Ide tartoznak a hatályos Agility Szabályzat pontjai. Ennek okán a legnagyobb feladatnak – és egyben kihívásnak – a folyamatos edukációt tartjuk. Természetesen folyamatosan és sikeresen együttműködünk az ABT-vel is.

Az interjú folytatása az a Kutya újság 2024-es áprilisi számában olvasható!

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com