Elhunyt Chaser, a szótudor kutya

Chaser a kutyák géniusza volt, több mint ezer féle szót ismert, amellyel a játékait tudta megkülönböztetni. A legtöbb gazda tanít kutyájának pár vezényszót, az ül és fekszik talán minden kutya számára ismert szavak, azonban John W. Pilley, nem állt meg itt és a border colliját több, mint egy ezer szóra tanította meg, amellyel világhírűvé váltak. Chaser gazdája pár kutyajáték nevével kezdte tanítást, ami napi 4-5 órát vett igénybe, és az alábbi menet szerint zajlott:
ETOLÓGIA
John hozott egy játékot, elismételte a nevét negyvenszer, majd elrejtette a játékot, és kérte a kutyáját, hogy hozza oda neki. A tanítás során 800 plüss állatot, 116 labdát, 26 frizbit és különböző egyéb tárgyakat használtak, amely végül összesen több, mint 1000 tárgyat tett ki. Chase fantasztikus eredményét gazdája 2013 publikálta, amelyben arról írt, kutyája összetett szavakat mondatba, kontextusba helyezve ért meg. A szótudor eb gazdája mellett a férfi lánya is besegített a tréningbe, aki a kutya közvetlen gondozását a férfi halála után vállalta.

A celebé lett kutya gazdáját 1 évvel később követte. Semmilyen komolyabb betegségé nem volt, 15 évesen, természetes úton búcsúzott a földi léttől. Chase gazdái a kutya halála után úgy nyilatkoztak, hogy kutyájuk nem volt különleges, csupán egy olyan egyedül álló módszerrel tanulhatott, amely képessé tette a több, mint 1000 szó megtanulására. Állításuk szerint a tanulási módszerük volt különleges. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az óriás tudományos és sajtóérdeklődés. Ezzel a kognitív tudomány egy olyan részére nyitottak ajtót, ahol eddig még nem sokan jártak.

A tanulás során minden tárgynak volt egy tulajdon neve, és egy csoport neve. Így a kutya kategorizálni tudta a tárgyakat, és megtanulta, hogy egy csoporton belül több féle tárgy is van, illetve fordítva, 1 tárgy több csoportba is tartozhat. Ezzel új távlatok nyílhatnak meg a kutyák tanításában, a dicséret és jutalom falat mellett, új módszerek is helyet kaphatnak. A kutya gazdái kiemelik, fontos az ebekkel való együtt töltött hasznos idő, türelem, valamint sok odafigyelés.
Szánthó Flóra
Forrás: www.nytimes.com

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com