A whippet – vérbeli sportoló, vadász, ágymelegítő, vagy társ a mindennapokban

Egy agár több köntösben

Nehéz elkezdeni egy fajta bemutatását, a száraz tények leírása nélkül. Kialakulása, méretek, színe, jelleme, használata. Valójában hogyan kezdődött a fajta életre hívása. Kialakulása az 1600-as évek derekán kezdődhetett el, ahol is a kisebb testű angol agarak, amik nem voltak alkalmasak szarvas vadászatra, visszakerültek a tenyésztőkhöz, akik patkány és nyúlfogásra használták, és tovább tenyésztettek velük. Az első „whippet-szerű” agár megjelenése egy festményen látható Jean-Baptiste Oudry művén, de valójában, 1758-ban Pompeo Batoni vásznán jelenik meg a whippet maga, aki Charles Compton, Northampton 7. grófjával áll modellt a festőnek.

Kialakulás, elterjedés

Az 1800-as években ezek a kisebb méretű agarak, igen népszerűek voltak és a „szegény” emberek, bányászok, munkások kezében, terrierekkel való keresztezésekkel és célszerű, vadászösztönre és gyorsaságra való szelekcióval alakult a „modern” Whippetté. A munkaszeretete, űzési kedve és fáradhatatlansága – kis mérete és fenntartási költsége tette egyre közkedveltebbé. Észak-Angliában és Walesben nagyra becsült versenyagárként használták, ahol rövid távú versenyeken mérték össze őket, ahol is mező, illetve a korai versenypálya egyik oldalán startoltattak, a másikon pedig egy rongyot rázva hívták be őket (rag racing). Innen indult a szigetország és a világ meghódítására.

Az angol „The Kennel Club” 1891-től ismeri el önálló fajtaként és érdekességképpen megemlítendő, hogy az első fajtaelismerés az USA-ban (AKC) volt 1888-ban. Amerikában Massachusetts-be kerültek az első whippeteket, akiket molnárok vittek oda magukkal és azóta is az egyik legnépszerűbb fajta az AKC-nál. A kontinensen az FCI (Federation Cynologique Internationale) a fajtagazda, ahol 1955-ben ismerték el, és eszerint a tízes, Agarak fajta csoporton belül a 3. szekció, rövid szőrű agarak közé tartozik.


Az elegáns vadász

Megjelenése jól izmolt, elegáns, könnyed mozgású. Feje jellegzetes agárfej, háta ívelt, hasa felhúzott, igazi „agár” formát mutat. Szőrzete rövid, sima, mérete 44–51 cm, 10–14 kg tömegű. De nézzük, valójában mit is látunk laikusként, ha egy whippet jön velünk szemben. Elsőként a vékony, de izmos alkat tűnik fel, amely egy felhúzott hassal párosul, amire tipikusan azt mondanánk, hogy „ott egy agár”… és mint ilyen, megosztó, mert vagy tetszik – vagy nem – de a whippet nem csak egy agár.

Fuss whippet, fuss

Amíg lépésben látjuk, póráz végén el sem tudjuk képzelni, milyen lélek és erő lakozik a látszólag törékeny testben. Igazi énjét akkor ismerjük meg, ha kicsit közelebbről is megnézzük, megtapintjuk, mert ekkor egyből kitűnik kedvessége, macska jelleme, ami azonban rögtön elbújik a vadászösztön és tettvágy köntösébe, ahogy szabaddá válik és futhat, „vadászhat” kedvére. Mert a whippet, eredetileg elsősorban VADÁSZ, és az egyik legerősebb űzési ösztönnel rendelkező agárfajta. Ha meg adatik számára a lehetőség, hogy fusson, hát futni fog. Számára minden érdekes, amit kergetni lehet, vagy ami elől futni kell. Fáradhatatlan a játékban, edzésben, futásban, vadászatban, és itt ütközik ki az „ősi” terrier vér, amikor a munkáról van szó. Mert a whippet egy kis futógép, egy igazi zsebrakéta.

A város nem akadály

Mai urbanizált világunkban jól alkalmazkodik a városi környezethez, kifejezetten jól tartható lakásban, mert bár agár, a közhiedelemmel ellentétben, nem csak kertbe való. A lakásban, nem foglal sok helyet és nincs láb alatt, nem pörög-forog folyamatosan. Igazi lakás kutya, ahol mi élünk vele és nem ő él velünk. Saját tulajdonának tekint mindent, nappalit, szobát, fotelt, kanapét… ágyat. Kifejezetten szeret ágyban, takaró alatt aludni, és mint egy kis „bio” ágymelegítő, egész éjjel ott „dorombol” a lábunknál. A buszozást, autózást megfelelő szoktatással kifejezetten élvezi, főleg, ha a végcél egy jó kirándulás, esetleg verseny. Kiváló jelzőkutya, kertben, lakásban védi territóriumát.

Szeretni, tanulni, társaságban lenni

A whippet, mint minden agár, csupa szív és csupa lélek, issza, kéri a szeretetet. Idegenekkel először kissé tartózkodó, kedvessége, puhasága egy macskáéval vetekszik, és „jaj annak”, akit a kegyeibe fogad, mert végtelenségig képes hízelegni. A gyerekekkel kedves, türelmes és igazi társsá tud válni akár 15-16 éven át, s hosszú élete során sok mosolyt csal az arcunkra.

Nagyon jól tanítható, nagy munkakedvű, de ettől függetlenül igen önálló gondolatvilággal rendelkezik, így kellő türelem szükséges hozzá, főleg kölyökkorban. Természetesen minden whippet annyit tud, amennyit megtanítunk neki, de nem mindig csalogatható ki belőle minden, kivéve egyet, a vadászösztön-mert az mindig ott van kiemelt helyen, hogy rögtön futni, szaladni, versenyezni. A munkára, sportra való szelektálás miatt egészséges fajta, elkerülték a „divatkutya” allűrök, problémák.

Legjobb társa egy másik whippet (ha lehet még egy harmadik..negyedik…), akivel szinte szimbiózisban tud élni, futni, kergetőzni, de más fajtákkal is jól kijön, nem agresszív kisebb kutyákkal sem. Más társállatokkal (macska) kölyökkortól szoktatva jól megvan, de idegen macskákra, potenciális veszélyt jelenthet, erre oda kell figyelni nála.

Munka és sport minden mennyiségben

A múltba visszatekintve és a whippet jó tulajdonságait, sokoldalúságát figyelembe véve méltán népszerű fajta a mai napig a kutyás sportok kedvelői körében. A gyors tanulási képesség és a nagy munkakedv mellett a gyorsaság és rugalmasság a fő erénye, amely nagyban hozzájárul a közkedveltségéhez, hiszen remek fresbees és agility kutya nevelhető belőle. Kiváló versenykutya, szinte nem is ismerek a nyomvonalon haladva jutunk el ahhoz a sporthoz, ami maga a futás, ahol a whippet a legtöbb létszámmal képviselt agárfajta a legnagyobb európai és FCI agárversenyeken.

A két szakág, a pályaversenyzés, ahol rövidtávon futnak egy ovális zárt pályán startboxból a műnyúl után, és a coursing, ahol is egy vadnyúl mozgását utánzó cikk-cakk vonalban, tárcsákon elfordítva húzott műnyúl után vetik magukat az ősi vadászösztöntől űzve addig, amíg a nyulat a befutónál egy szép becsúszással megfogják. Több száz nevező közül dől el, ki lesz helyezett, és ki az Európa Bajnok, ami igazi dicsőség nem csak a gazdának, de a whippetnek is, hiszen buszkén, peckesen vonul fel a dobogó legfelső fokára.

Hazai sikerekkel whippet-el

Ma Magyarországon több régi patinás tenyészet is található ahonnan kiváló almok és bajnokok származnak, de az ifjabb tenyésztők új generációi is felzárkóztak a nagyon magas európai színvonalhoz, amit mi sem mutat jobban, minthogy az elmúlt 10 évben szinte minden Európa Bajnokságon ünnepelhettünk hazai tenyésztésű Európa Bajnokot és dobogós helyezést, mind magyar, mind külföldi tulajdonú tréningezéssel. A magyarországi whippet tenyésztésküllemben is remek helyen áll a nemzetközi porondon, hiszen számos hazai whippet szerepelt top helyezéssel Európa több rangos kiállításán, de még Amerikában is büszkélkedhetnek tenyésztőink a kiváló eredményekkel.

Bátran választhatjuk magunknak a whippetet akkor is, ha nem az „agársport karrier” a cél, hanem egy társat szeretnénk a mindennapokra, mert rendkívül kedves, ragaszkodó, igazi családi kutya, aki helytáll mellettünk akkor is, ha kirándulunk, túrázunk, kerékpározunk, vagy csak egyszerűen lemegyünk a parkba sétálni. Mellettünk van jóban-rosszban, s este, ha leszáll az éj, biztosan tudhatjuk, hogy megvan a whippetünk, mert bizony ott lesz a lábunknál a takaró alatt…

Págány Tamás

Fotók: Laczkovics László és Págány Tamás

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com