2026-ban Magyarország rendezheti az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának éves konferenciáját

Fotó: Kovács Bálint

Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos örömmel számolt be arról, hogy Magyarország is képviseltette magát az úgynevezett EuroFAWC-on május közepén Edinburgh-ban. Az EuroFAWC, azaz az Európai Állatjólléti Tanácsok Fóruma 2006-ban jött létre annak érdekében, hogy platformot biztosítson az információk és nézetek megosztásához, valamint hálózatot biztosítson az Állatjólléti Tanácsok számára Európa-szerte.

A kormánybiztos elmondta, hogy mérföldkőnek tekinti azt, hogy Magyarország csatlakozott ehhez a Fórumhoz. „A jelen lévő 17 ország képviselői gratuláltak az eredményeinkhez, és külön elismerésüket fejezték ki, hogy Magyarország Kormánya támogatja a civil állatvédő szervezeteket, hiszen ez náluk nem jellemző.” – emelte ki Ovádi Péter, aki azt is hozzátette, hogy felkértek minket, hogy Magyarországon rendezzük meg 2026-ban az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának éves konferenciáját.

Fotó: Kovács Bálint

A szaporítók elleni küzdelem és megnövekedett állatállomány

Hozzátette, a kétnapos ülés kiemelt témája volt a szaporítók elleni küzdelem, valamint a megnövekedett számú állatállomány. A jelenlévők arról számoltak be, hogy a COVID-19 járvány óta jelentősen megnőtt a kutyák száma valamennyi országban. A résztvevők egyetértettek abban, hogy csak az országok közötti sikeres együttműködéssel lehet megoldani a szaporítók okozta problémát, ezért közös munkát kezdünk meg ezen a területen.

„Az ülésen kezdeményeztük a sikeres Állatvédelmi Témahétre való tekintettel az Európai Állatvédelmi Témahét elindítását, mely nagy sikernek örvendett, számos résztvevő jelezte azonnali csatlakozását.” – emelte ki Ovádi Péter. Az idei évben tehát szeptember 30. és október 13. között tartandó Állatvédelmi Témahét már Európa több országában is elérhető lesz. A szervező Kormánybiztosi Titkárság célja, hogy a résztvevő oktatási intézmények nemzetközi kapcsolatokat alakíthassanak ki az állatvédelem fejlődése érdekében.

A cikk először az a Kutya újság 2024-es júliusi számában jelent meg.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com