Kedvenc szőrös pillanatunk – fotópályázat és kiállítás

Kutyát fotózni jó szórakozás, hálás feladat, de sok esetben komoly kihívás is, hiszen a pillanat, amikor ámulatba ejt bennünket kedvencünk, hamar elillanhat és talán soha nem tér vissza. Az ebhely.hu a  közelmúltban rendezte meg első kutyafotós pályázatát.

A pályázatra olyan, kutyákról készült képeket vártak, melyek hűen tükrözik az egyes egyedek  személyiségét, legyen az portré, akciófotó, vagy csak a délutáni szundikálásról egy kép. Fontos szempont volt mindezek kreatív, újszerű megjelenítése. A győztes pályamű kihirdetése kapcsán a szervezővel és a két kategória győztessel beszélgettünk.

Mi inspirálta a kezdeményezést? – kérdezzük Jakab Flóra szervezőt.

Fotósként sok pályázaton részt vettem már és tudom mennyi izgalommal jár egy ilyen megmérettetés. A képválogatás izgalma, hogy milyen lesz a többi kép, ami ellen a saját fotóm versenyez, a zsűri véleménye. Ez egyfajta visszaigazolás a fotósoknak, hogy valamit jól csinálnak, vagy ösztönzés arra, hogy csinálják jobban, legyenek kreatívabbak, foglalkozzanak többet a dologgal.

Hány pályázat érkezett a versenyre?

Közel 1200 fotót kaptunk majdnem 400 fotóstól. Azt hiszem, ez első körben jó eredménynek számít, én sem gondoltam, hogy ennyi lesz, nagyon örültem neki. Két kategóriában indulhattak a fotósok, digitális és mobiltelefonos képeket nevezhettek. Nem meglepő módon sokkal lelkesebbek voltak a mobilfotósok, hiszen a képek 70%-a telefonnal készült.

Elmélkedô

Mi alapján választottátok ki a nyertes pályaműveket?

A képeket egy háromtagú zsűri bírálta el, ahol fontos szempont volt (a pályázat kiírásában is szerepelt) az egyes kutyák egyénisége, amit minél kreatívabb, egyedibb módon kellett tálalni a képeken. Szerveztünk egy online zsűrizést is, amin elég sokan részt vettek. Itt el tudtuk mondani a második fordulóba jutott közel 300 képről a véleményünket, tanácsainkat a hallgatóközönségnek. Sok pozitív visszajelzést kaptunk erről, hiszen sokat tanulhattak belőle az érdeklődők.

Milyen tapasztalatokat vontak le a versenyből?

Nagyon sok ember fotózza a kutyáját és nagyon sok ember tehetséges ebben. A pályázat lezárta után is volt érdeklődés a nevezés iránt, ezért bízom benne, hogy jövőre is meg tudjuk rendezni.

Természetesen szerzőként is izgalmasegy ilyen pályázat lebonyolítása és a legjobb művektől egy kiállítás megszervezése, de résztvevőként, a meghirdetett kategóriagyőztes fotójának készítőjeként még izgalmasabb egy ilyen verseny.

Kántás Eszter, a mobiltelefonnal készített fotók kategória győztes képének elkészítője lapunknak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a győztes fotó elkészítéséig kalandos út vezetett, hiszen a fotós egy shiba inut szeretett volna, de végül egy boarder collie tenyésztőnél tett látogatásból akkora szerelem lett, hogy pár hónap múlva a kislány shiba inu helyett megérkezett hozzájuk Opti(mus) a kisfiú border collie. Azóta ő lett a család középpontja, mindenhova elkíséri őket, jár velük megdolgozni, járnak terelni, frizbizni… teljesen átalakította az életüket, sőt a legjobb barátaikat is neki köszönhetik, mivel a képen szereplő Mangó kutya gazdáival a kutyák szerelem első látása miatt ismerkedtek meg.

Öreg hölgy

– Igazából álmomban nem gondoltam volna, hogy a zsűri kiválasztja a képemet, ezért nem is indultam különösebb céllal a pályázaton. Szeretek fotózni, persze csak hobbi szinten űzöm, a kutyák a kedvenc modelljeim, mert minden másodpercben el lehet kapni valami fantasztikus, új, vicces pillanatot tőlük, ezért nagyon megörültem, amikor kifejezett kutya fotópályázatot hirdettek.

Nagyon boldog voltam, amikor megtudtam, hogy a mobiltelefon kategóriát megnyertem, a képemet pedig nagyon jó érzés volt egy kiállításon viszontlátni, különösen mivel a többi kiállított kép is gyönyörű volt. Külön jó érzéssel és büszkeséggel töltött el, amikor elcsíptem egy-egy dicsérő mondatot a többi versenyzőtől. A kutyafotózás ezután is megmarad, mint a legkedvesebb hobbim, es ha majd az élet úgy hozza, szeretnék komolyabban is foglalkozni a fotózással – mondta a mobiltelefon kategória nyertese.

A digitális kategória nyertese a cikk készítésének időpontjában éppen a Dolomitokban vett részt egy fotós túrán, de ennek ellenére sikerült néhány dolgot megtudnunk tőle. Angyalosi Beáta képeinek alanya Fickó egy örökbefogadott foxi. A hegyekben talált rá három hónaposan, azóta a legjobb barátja és a kedvenc fotótémája.

– Neki köszönhetően több kutyát meg mentettem már és rengeteg kutyás projektben veszek részt – nyilatkozta lapunknak a digitális kategória nyertese. Kolozsváron élük, sajnos itt is rengeteg az elhagyott kutya. Mi ezeken próbálunk segíteni fotós projektek által. Jelenleg egy kutyás naptárat készítek örökbefogadott kutyusokról és cicákról. A begyűjtött pénzösszegből sterilizálási kampányt szervezek. Fickó amúgy hiperaktiv, úgyhogy őt unalmas nyugodt pozíciókban fotózni.

Imádja a havat és a vizet. Legtöbb sikeres képünk cudar körülmények között készült. A nyertes kép elkészítésekor -10 °C volt. Öröm volt látni, hogy az én képem nyert. Fickóra meg nagyon büszke vagyok.

Angyalosi Beáta projektjeiről Pawsome.ro néven találhatnak bővebb információt.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com