Kutya röntgen: csont a belekben

A Noé barátai stábja ezúttal arról faggatta Dr. Varga Józsefet, hogy szabad-e csontot adni a kutyáknak? Sokan nem is tudják, de bizony nagy baj lehet abból, ha kedvencünk csontot eszik. Nem újdonság, hogy a kutya húsevő ragadozó állat, tehát táplálékát nem kifilézve, hanem szőröstől-bőröstől, csontokkal együtt eszi meg. Ha a kutya gazdája egy ízletes csonttal szeretne kedveskedni kedvencének, akkor több dolgot is figyelembe kell venni. Nem mindegy például, hogy milyen fajta kutyáról van szó, illetve az sem, hogy hány éves az eb. Az is fontos, hogy milyen csontot fogyaszt a kutya. A csontok kalcium- és foszfortartalmára az állatnak szüksége van saját életfolyamataihoz, a megfelelő szilárdságú csontok felépítéséhez. A kalcium és a foszfor felszívódásához ugyanakkor nélkülözhetetlen a D-vitamin, amelynek előanyagai megtalálhatóak a szervezetben, aktivizálását azonban nagymértékben a napsugárzás mozdítja elô. A felszívódás viszont nem véletlenszerű, hathatóssága függ a kalcium és a foszfor mennyiségétől, azok egymáshoz viszonyított arányától is. Az ideális kalcium- és foszforarány 1,3 1: ez az arány található meg a kereskedelmi forgalomban kapható csonterősítő tablettákban is.


Hetente 1-2 alkalomnál gyakrabban ne adjunk csontot a kutyának. Lehetőleg két „csontos nap” között mindig legyen egy-két „csontmentes nap”, amikor az állat konzerv- vagy tésztafélét fogyaszt: ez ellensúlyozza
a csont keménységét, és nem okoz szorulást. Három hónapos kortól kedvencünk már kaphat csontot, ami azonban nagyon fontos: a mértékletesség. Bármennyire szereti is a csontot, egyszerre ne kínáljunk neki nagyobb mennyiséget. Érdemes állatorvosunkkal egyeztetni erről, hiszen így megelôzhetjük a bajt. Haa csont szilánkosra törik, és a belekbe kerül, akkor nagy fájdalmat tud okozni és akár műtétre is szükség lehet.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com