Kutyabarát nap Kaszásdűlőn

Érdekes programokkal, bemutatókkal várták május 11-én a kutyabarátokat a 3K Kaszásdűlői Kulturális Központban a Kutyabarát.hu szervezésében. A rendezvény házigazdája Barabás Évi és Sziládi-Kovács Tibor, a Kutyabarát.hu egyik alapítója volt. Az óbudai Kutyabarát napról Sziládi-Kovács Tiborral beszélgettünk.

Milyen programokkal, bemutatókkal vártátok az érdeklődőket?
Interaktív kutyás bemutatóval készültünk, valamint egy kutyatréner, Karay Zoltán válaszolt a kutyabarátok kérdéseire. A tükörmódszert is megismerhették az érdeklődők a Népszigeti Kutyaiskola jóvoltából. Jó pár kutyabarát híresség is ellátogatott a rendezvényre, többek között Eke Angéla, Ullmann Mónika, Nyári Dia és Józan László is. Velük közösen beszélgettünk a felelős kutyatartásról. A nap egyik fénypontja pedig Chikán Erika Lélekpóráz című fotókiállításának megnyitója volt. A fényképek június elejéig láthatóak a 3K Művelődési házban. Sok kutyásterméket kínáló partnerünk is megjelent a rendezvényen.

Mi alapján állították össze a programok? Milyen témákat boncolgattatok?
Nyilván mindig megnézzük, hogy mik az évszak aktuális témái. Leginkább most a szocializációs problémák merültek fel az előadások alkalmával. A résztvevőkben főként az a kérdés merült fel, hogy mi a teendő, és hogyan lehet változtatni azon, hogy ha két kutya találkozik egymással és az egyik agresszívabban lép fel a másikkal szemben. Vagy például, hogy hogyan lehet hatékonyan megtanítani egy kutyát a behívásra. De mindig szívesen fogadjuk a kutyabarátok ötleteit is.
Mi alapján hívjátok meg a vendégeket?
Olyan ismert embereket hívtunk meg, akik gyakorlott kutyatartók, és családtagként kezelik kedvenceiket. Általuk még inkább tudjuk népszerűsíteni a felelős kutyatartást, az ő életüket bemutatva, nagyon hatékonyan tudjuk az emberek felé közvetíteni mindezt. Az érdeklődők az ő esetükben arra voltak a leginkább kíváncsiak, hogy a hétköznapokban mennyi idejük van foglalkozni kedvenceikkel, mennyi időt tudnak velük tölteni, hiszen nekik általában sokkal feszített munkatempóval kell megbirkózniuk. Kiderült, hogy gördülékenyen megoldható ez az ô esetükben is, hiszen mint, ahogy ez a beszélgetésekből megtudtuk, a legtöbb színházban vagy akár filmstúdióban is szívesen látják a négylábúakat. Természetesen a kutyákat meg kell tanítani arra, hogy minden szituációban kulturáltan tudjanak viselkedni.

Egy ilyen kutyabarát nap mennyire hozza össze a négylábúakat és gazdáikat?
Nagyon pozitívak voltak a visszajelzések, még egy kismalacot is elhoztak a rendezvényre. Körülbelül 400–500 ember jött el az óbudai Kutyabarát napra. A gazdák nagyon sokat tudnak egymástól tanulni egy ilyen rendezvényen, és sok kutya is összebarátkozik egymással. Tapasztalataink szerint egy ilyen kutyabarát napnak hatalmas közösségépítő ereje van.

Most tavasszal második alkalommal rendeztükilyen napot, szeretnénk, hogy ha ez a kutyabarát rendezvény hagyománnyá nőné ki magát. Ezen a környéken eddig nem volt ilyen rendezvény, holott nagyon sok kutyás él Óbudán.

Brehovszki Anita
Képek: kutyabarát.hu

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com