Bay Éva – „Szonja az én kutyám, Lobó pedig a férjemé.”

Bay Éva egykori televíziós bemondó, műsorvezető boldogan él férjével, Marczali Lászlóval Szentendrén. Imádják a kutyákat, volt már vizslájuk, német juhászuk, golden retriever és labrador keverék kutyájuk is. Most a család két házőrzője Szonja, a katalán pásztorkutya és Lobó, az ónémetjuhász.

N É V J E G Y – B A Y É V A
1952-ben született. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán, esztétika szakon végzett. Színész szülei és barátai unszolására adta be jelentkezését a Magyar Televízióhoz, aminek 1976–1999 között munkatársa volt, bemondó és műsorvezetőként. A bemondó szakmát Fischer Sándor stúdiójában tanulta, három hónap elteltével került adásba. Hat éven keresztül Híradózott, az Ablak című közéleti magazinban, valamint nótaműsorokban, a Falutévében, az Ötös- a Hatoslottó-sorsolásokban is dolgozott. Több könnyűzenei műsort és televíziós esztrád
műsorokat is vezetett. 1986-ban ő konferálta fel az első Formula-1 nagydíj adását. 1985-ben házasságot kötött Marczali László operatőrrel, egykori párbajtőr magyar bajnokkal. Házasságukból két fiuk született, Tamás és László.

Minden héten kártyaparti

Mozgalmasan! Az első kérdésre, arra, hogy hogyan telnek a nyugdíjas hétköznapok Bay Éva határozottan így válaszol. Férjével Szentendrén, a Bükkös-patak partján egy családi házban élnek. A 65 éves egykori televíziós bemondó azt mondja, egy percig sem unatkozik. Hetente kétszer tornázni jár, emellett gyakran összeülnek a barátokkal egy egész napos kártyapartyra, ilyenkor kanasztáznak. Szomorúan meséli, hogy a legutóbbi alkalommal rendesen kikaptak, mint fogalmaz szerencsétlen volt a lapjárásuk. Azt is megosztotta velünk, hogy Férje Marczali László pedig újra elkezdett vívni. Éva bevallása szerint szeret takarítani, főzni, minden ház körüli teendőt szívesen megcsinál, és nem utolsó sorban él-hal a kutyáiért, a most 12 éves Szonjáért és a 4 éves Lobóért.

Szonja a talált katalán pásztorkutya

Szonja 12 éves lesz májusban, ahogy Éva fogalmaz ő már öreglány. Az egyik családi barátjuk telefonált, hogy Leányfalun, egy autó alatt találtak egy kutyát. Ahogy letették a telefont, azonnal rohantak. Neki sikerült második próbálkozásra kicsalogatnia az autó alól, az akkor körülbelül kilenc hetes katalán pásztor nőstényt. Később kiderült, hogy Tahitótfaluban van egy katalán pásztor tenyészet, valószínűleg Szonja onnan szökhetett el. Azonban onnantól kezdve, ahogy Éva meglátta őt, soha többet nem engedte el, mert mint mondja, neki akkor és ott a világ legédesebb kisgombóca volt. Amikor Szonja fiatalabb volt szeretett játszani, mára már azonban nehezebben mozog, az ízületeivel gondok vannak. Kölyökként imádott például tévézni is, a kedvence filmje a Rex felügyelő volt. Ahogy elkezdődött a sorozat Szonja őrült módon felugrott a kanapéra és be akarta kapni a tévében szereplő kutyát – osztotta meg velünk Éva.

Lobó az önfeju˝ ónémetjuhász

A család hím farkaskutyája idén lesz 4 éves. Éva a születésnapjára kapta Lobót, fia hozta el, egy ceglédi alomból, Kun Beáta tenyésztőtől. De az egykori tévés személyiség azt mondja az ónémetjuhászt tulajdonképpen a férje vette saját magának, az ő nagy álma volt ez a kutya és ő is nevezte el. Az ónémetjuhász az amerikai „Lobo a farkas” című film után kapta a nevét. Éva azt mondja, ha kimennek sétálni és férje nem megy velük, Lobó ha kell akár negyvenszer is bemegy érte, keresi, hogy hol jár már. Ennek ellenére Éva is imádja őt. Lobó nagyon barátságos, nagyon okos, ugyan akkor, mint mondja nagyon önfejű is. A családban nem ez az első németjuhász. Éva szerint a többiek sorra visszahozták a nekik eldobott botot, Lobó azonban öntörvényű. Ő begyűjt egyszerre akár nyolc fát is a szájába és nem tágít, oda sem adja azokat. Azonban egy igazi házőrző. Ha arról van szó, szó nélkül megvédi a családot. Előfordult olyan is, hogy egy számára ismeretlen férfit fékezett meg, aki csak köszönni akart Évának. Lobó ekkor felállt a hátsó lábaira, neki támaszkodott a férfi hátának így tolta el gazdájától az smeretlent. Ugyanis ha veszélyt érez, egyből a családtagok védelmére kel.

Hűséges, bátor, magabiztos

A németjuhász igazi őrző-védő kutya fajta. A tenyésztők hosszú és szigorú szelekciós folyamat során alakították ki a jelenleg ismert formáját. Max von Stephanitz lovassági kapitány lelkes és szakszerű tenyésztői munkájának köszönhető a fajta sikere és máig tartó népszerűsége. A szimata és a hallása is kiváló, sokkal jobb, mint a legtöbb fajtáé. Eredeti feladatuk a nyájak őrzése volt. A németjuhászt főként a rendőrség alkalmazza, de szolgáltak az első és a második világháborúban is. Nagyon hűséges típus. Feladatának tekinti az otthon és a családtagok védelmét is, azonban életének középpontjában egyetlen egy ember, nevezetesen a gazdája áll. Mindig igyekszik a kedvében járni. Ez a fajta csak is olyanoknak ajánlott, akik nincsenek sokszor távol az otthonuktól. Ugyanis jó, ha tudjuk, hogy ha a németjuhásszal nem törődnek eleget, úgy érzi büntetésben van. Állandóan feladatokat kell adni neki.

Nagyon nehéz felkészülni rá, hogy el fogom veszíteni

Éva azt vallja, hogy nem szabad egy kutyát tartani. Legalább kettő kell, hogy ők egy csapatot alkossanak. Évának és Lászlónak több kutyájuk is volt, azonban a beszélgetés során ők akárhányszor szóba kerülnek, az interjú alanyomnak könnybe lábadnak a szemei. Férjével 12 éve költöztek ide Szentendrére. Az előző németjuhászuk a templom dombról leugrott, miközben egy macskát kergetett, az eb hat métert zuhant. Nem halt meg rögtön, de megsérült, onnantól kezdve csak húzta a lábát. Imádott a bot után rohanni, de a lábai feladták a szolgálatot, és nem sokkal a balesete után már fel sem tudott állni. Éva bevallotta, hogy ő ekkor sírógörcsöt kapott, de úgy látta jónak, ha az orvos elaltatja őt. Brandy 7 éves volt, amikor meghalt. Az ő halála után vették magukhoz Jánost, a golden retriever labrador keveréket, ő sem él már. A kutyát Szonja mellé szánták, öt évig volt a család tagja. Szonjával együtt ők nevelték fel Lobót, ahogy Éva mondja a két nagy mindenre megtanította az akkor még kölyök ónémetjuhászt. Azonban János egyik nap ebéd után jól lakottan elfeküdt a padlón és többet nem ébredt fel. Éva azt mondja megtanulta, hogy mindenre fel kell készülni, azért hogy ne haljunk bele. Arra is, hogy a kutyánkat bármikor elveszíthetjük.

A dolgos terelő és nyájőrző

A katalán pásztorkutya a Pireneusok katalóniai részéről származik. Mivel dolgos és rendkívül szívós fajta, valamint nagyszerű terelő és nyájőrző, ezért elterjedt egész Katalóniai állattartó vidékein. Nyugodt és megfontolt természetű. Gazdáihoz nagyon ragaszkodik, azonban ismeretlenekkel szemben barátságtalan, de nem agresszív. Nagy mozgástérre van szüksége, éppen ezért számára a legalkalmasabb élettér a falusi környezet. Ilyen helyen igazán hasznosnak és boldognak érzi magát. Rengeteg mozgásra van szüksége, órákig képes az utat róni fáradtság nélkül. Gyorsan tanul, de nem szereti sokszor elismételni ugyanazt a cselekvéssort. Juhászkutya lévén jól kijön a haszonállatokkal és még a macskákkal is. A gyerekkel a kapcsolata pedig kiváló, így könnyen a család kedvencévé válik.

Húsevő és zöldségevő

Lép és rizs. Éva gyakran ezt főzi Szonjának és Lobónak, ugyanis ez az egyik kedvenc eledelük. Elmondása szerint a kutyák mindenféle ételt kapnak. Van, hogy maradékot is ad nekik, de gyakran saját maga főz. Az is előfordul, hogy marhából készült kutyaszalámi kerül a tányérjukba. Egy kutyatenyésztő azt javasolta neki korábban, hogy a legjobb az lenne, ha nyers csirkehúst adna a kutyáknak. Eleinte tartott ettől a szalmonella veszély miatt, de megpróbálkozott vele. Azonban a kutyáknak ez nem ízlett túlságosan, így mára nagyrészt a főtt étel maradt az ebeknek. – Szonja nagyon szereti a hasát. Szinte mindent imád, ami zöldség. A kedvencei közé tartozik a sült tök, az alma, a kukorica, a görögdinnyét pedig együtt eszük cikkekre szelve. Lobónak ezzel szemben pedig mindene a hús – mondta Bay Éva

Lesz még kiskutyánk

Szonja az első perctől kezdve ivartalanítva van. Éva tudatosan döntött emellett. Azt mondja, a környéken egy ivaros nőstény kutya van csak. Azonban Lobó nem ivartalanított, neki lehetnek még kölykei és, ha minden jól megy, akkor a négy éves ónémetjuhásznak hamarosan lesznek is. – A tenyésztő egy nagyon szép  mennyasszonyt nézett ki Lobónak, de egyelőre nem sikerült a fedeztetés, mert a négy éves ónémetjuhász ugyanis egyelőre tapasztalatlan. Megbeszéltük a férjemmel, hogy ha Lobónak lesznek kölykei, mi egy kan ónémetjuhászt szeretnének az alomból osztja meg velünk Éva.

Ők nem városi kutyák

Éva azt mondja, előfordul, hogy a férje kitalálja menjenek beljebb Szentendrére sétáljanak a kutyákkal együtt. Azonban szerinte az ő kutyáiknak a legjobb családi házuk udvarán és a Bükkös-patak partján. Bár kutyáik a többi eb nagy részével jól kijönnek de, ha elmennek sétálni és útközben meglátnak egy másik kutyát befeszülnek és ugatnak. – Ez egyáltalán nem jó nekik, ők a házunk közelében érzik jól magukat A pórázt elviselik, de ők nem városi kutyák, úgy érzik jól magukat ha, szaladgálhatnak és, ha úgy tartja kedvük átrohanhatnak a patakon – tudtuk meg Bay Évától.

Kép és szöveg: Brehovszki Anita

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com