Először rendezett Magyarország dog dancing világbajnokságot: mutatjuk az eredményeket!

Fotó: MEOESZ Dog Dancing Sportbizottság

Első alkalommal rendezett Magyarország dog dancing világbajnokságot. Tekintve, hogy hazánkban még igencsak fiatal sportnak számít a dog dancing, hatalmas megtiszteltetés volt a világesemény megrendezésének lehetősége.

A dog dancing

A dog dancing a kutyázás magasiskolája, szinkronmozgás kutyával zenére, amihez elengedhetetlen a bizalom, a feltétel nélküli szeretet és az összhang négylábú kedvencünkkel. A dog dancing az obedience kutyás sportból alakult ki, így alapengedelmességi feladatokra épít, amelyet tovább színesítenek különböző ügyességi feladatok, trükkök, amelyeknek csak a kreativitás szabhat határt és természetesen a kutyapartner egészségének és biztonságának figyelembevétele.

A kutya-gazda párosok úgynevezett kűröket mutatnak be, melynek célja a kutya előnyeinek, tudásának, tehetségének bemutatása. Nevével ellentétben a dog dancing nem feltétlen követel táncos tudást, vannak, akik gyönyörű és elegáns táncos produkciókat mutatnak be, de választható egy izgalmas történet előadása is, ahol éppen annak a bőrébe bújhat a felvezető, akiébe csak szeretne – lehet többek között detektív, rajzfilmfigura vagy hercegnő is. 

A sporton belül két ágazaton belül zajlik a versenyzés. Heel-work to music (HTM) kategóriában, ahol a kutyának 10 meghatározott test melletti pozícióban kell dolgoznia az előadás legnagyobb részében, illetve Freestyle kategóriában, ahol a bemutatott trükkök szabadon választhatóak a kutya jóllétének figyelembevételével. 

Hazánkban a 2000-es évek elejétől rendeznek dog dancing versenyeket, az első hivatalos magyar FCI dog dancing megmérettetésre pedig 2021 októberében került sor. Magyarország versenyzői évek óta érnek el szebbnél szebb és rangos eredményeket a nemzetközi mezőnyben, amit más sem bizonyít jobban, mint a HTM magyar csapat 2022-es európa bajnoki (EOC) győzelme. A sport egyre növekvő népszerűsége pedig abból is látható, hogy több streamingszolgáltató kínálatában is találkozhatunk dog dancing témájú dokumentumfilm-sorozatokkal.

Fotó: MEOESZ Dog Dancing Sportbizottság

Az első dog dancing világbajnokság Magyarországon

Az FCI Dog Dancing World Championship a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (MEOESZ) és Kelecsényi Péter főszervező közös szervezésében jöhetett létre. Az esemény otthonául a világszínvonalú rendezvényhelyszínt biztosító Angyalföldi Sportközpont szolgált, amely először engedett négylábú kedvenceket falai közé. A helyszín kiválasztása a versenyzők és a nézők kényelmének figyelembevételével zajlott. A csarnok adottságai lehetővé tették, hogy a nézők a bemutatók teréül szolgáló ringet a legelőnyösebb pozícióból, lelátóról tekinthessék meg, miközben a versenyző csapatok nyugalma egy teljesen különálló teremben lett biztosítva, ahol pihenhettek vagy éppen gyakorolhattak kutyáikkal. 

A világbajnokságon 20 ország képviseltette magát, a legmesszebbről jött párosok Japánból érkeztek. A versenyzők a dog dancing sport két divíziójában, Heelwork to music és Freestyle kategóriájában méretették meg magukat egyéni kategóriában. Egy kategórián belül, egy országból maximum négy versenyző páros kvalifikálódhatott. Ágazatonként a minimum három versenyzőpárost felsorakoztató országok csapateredményekért is küzdhettek.

A rendezvény nulladik napján lehetőségük volt a versenyzőknek ismerkedniük a helyszínnel és a kűrök bemutatására szolgáló ringben is tréningezhettek kutyájukkal. A nulladik napon került sor a rendezvény ünnepélyes megnyitójára: dr. Jakkel Tamás, az FCI elnöke és Korózs Gábor, a MEOESZ elnöke is megtisztelte a rendezvényt, és a versenyzőkhöz intézett beszédükkel nyitották meg azt. A megnyitón a három versenynapon keresztül aktívan dolgozó bírói csapat is bemutatásra került; Cora Czermak (Németország) főbíró, Grietje Wagenaar (Hollandia) és Szabó-Hazafi Dorottya (Magyarország).  A bírálatok művészi, technikai és állatjólléti szempontok alapján születtek.

Fotó: MEOESZ Dog Dancing Sportbizottság

A versenyek

Az első versenynapon a HTM kategória előadásaiban gyönyörködhettek a nézők. 16 ország 40 párosa mutatta be kűrjeit. A második versenynapon pedig Freestyle kategóriában mérettek meg a versenyzők, 20 ország 55 párosa lépett ringbe.

A versenyzők és szurkolóik folyamatosan követhették a pontszámokat és az aktuális ranglistát az esemény internetes oldalán. Az első két nap eredményei alapján az első 10-10 páros, az úgynevezett TOP 10 jutott a vasárnapi döntőbe. A csapat eredményeknek már az első nap végén örülhettek a versenyzők, ekkor már kiderült, mely országok válogatottjai állhatnak dobogóra. A vasárnapi nap döntőjében a TOP 10-es párosok újra ringbeléptek és újabb lehetőséget kaptak a bírói kar és a közönség elkápráztatására. Az aznapi forma és az előzetesen hozott pontok alapján pedig a nap végére kialakult a végleges sorrend, amely csak a záróceremónián került kihirdetésre.

Minden versenyző csodás ajándéközönnel térhetett haza, köszönhetően az esemény szponzorainak, akik közül jónéhányan a helyszínen is képviseltették magukat. A rendezvény színvonalát növelte továbbá a három napon át tartó magas minőségű online közvetítés, így az is követni tudta élőben az eseményeket, aki a helyszínre nem tudott kilátogatni.

A bajnokságon résztvevő kutyák

A világbajnokságon magas százalékban léptek border collie-k ringbe, ismét tanúbizonyságot adva fantasztikus képességeikről. A border collie-k mellett a legkülönfélébb kutyafajták tehetségét csodálhatta meg a nézőközönség. Ringbe lépett többek között angol springer spániel, ausztrál juhászkutya és golden retriever is, a magyarok legnagyobb örömére pedig a magyar kutyafajták is képviseltették magukat a világ dog dancing elitjében, mudit és pulit is láthattak dog dancingelni a sportág iránt érdeklődök.

Az idei világbajnokság különösen emlékezetes marad a magyar résztvevők számára. Több magyar versenyző is kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Emellett a magyar csapat is remekelt, hiszen a csapatversenyben HTM kategóriában az előkelő második helyen végezett.

Fotó: MEOESZ Dog Dancing Sportbizottság

A szervezők remélik, hogy a Budapesten megrendezésre került világbajnoksággal sikerült egy kis bepillantást adni gyönyörű fővárosunk értékeibe és megmutatni, hogy mennyire kutyabarát, kutyás nemzet is a magyar.

Családi kedvenceink többségét nem konkrét feladatra választjuk, például terelni, vadászni, őrizni stb. ezért sokan keresnek egy kutyás sportot kedvenceik lefárasztására. A dog dancing alkalmas kutyánk szellemi és fizikai lefárasztására egyaránt, így egy jól tervezett gyakorlás garantálja, hogy egy fáradt, nyugodt kutyus pihen majd mellettünk a kanapén. A dog dancing szépsége, hogy a sportot űző kutyák nem kizárólagos versenykutyák, hanem egyben családi kutyák, négylábú kis kedvencek. A profi szintre szánt kutyákat általában tudatos, gondos előkészületek után választják gazdáik. Ezen kutyáknak sokszor már felmenőik is valamely kutyás sportban jeleskedtek, de hazánkban is van olyan tenyészet, ahol az „anya-lánya-unokája” is a sportágat űző kutya. 

A dog dancing hobbi és profi szinten is űzhető, bármilyen korú és fajtájú kutya alkalmas rá, hiszen a kűrök mindig kutyára szabottan kerülnek kialakításra figyelembe véve a kutya korát, testi és szellemi adottságait, fizikai állapotát. Így a legkisebb csivavától a bulldogokon át a hatalmas molosszerekkel is találkozhatunk versenypályákon. Bár a dog dancing eredetileg versenysport, nem feltétlen követeli meg a kutya-gazda párostól a versenyszereplést, az csak saját és kutyánk örömére is űzhető, de számos lehetőség van a versenyszerű szereplésre is mind hobby, mind pedig magasabb szinteken is az évente több alkalommal is megrendezésre kerülő videós és hivatalos hazai versenyeken egyaránt. 

Az edzések kutyák és gazdáik számára is jó hangulatban telnek rengeteg jutalommal és játékkal egybekötve. A dog dancing oktatás szerencsére már az ország egyre több területén elérhető a különböző kutya és dog dancing iskolákban, de a sport iránt érdeklődők az online oktatásra is találnak lehetőséget.

Fotó: MEOESZ Dog Dancing Sportbizottság

Eredmények:

HTM csapat:

1. helyezés – Csehország

2. helyezés – Magyarország

3. helyezés – Dánia

Freestyle csapat:

  1. helyezés – Csehország

2. helyezés – Svédország

3. helyezés – Szlovákia

HTM egyéni:

1. Saša Vavrová – Yasi – Szlovákia

2. Alena Smolíková – Foxy – Csehország

3. Ivo Ištvánek – Froya – Csehország

4. Eugenie van Oirschot – Pi – Hollandia

5. Nicci Hindson – Elsa – Egyesült Királyság

6. Helle Larssen – Mocca – Dánia

7. Vanda Gregorová – Pete – Csehország

8. Jemina Sakomaa – Prim – Finnország

9. Katalin Varga – Nana – Magyarország

10. Linda Modin – Vinston – Svédország

Freestlye egyéni:

1. Alena Smolíková – Foxy – Csehország

2. Lizette Olausson – Lotus – Svédország

3. Barbora Koblihová – Mexi – Csehország

4. Nicci Hindson – Elsa – Egyesült Királyság

5. Monika Olšovská – Bambi – Szlovákia

6. Lucrezia Annamaria Pireddu – Fly – Olaszország

7. Vanda Imre – Dot – Magyarország

8. Lizette Olausson – Midas – Svédország

9. Dorothée Citerne – Josepha – Franciaország

10. Felicia Uhre – Raven – Svédország

A magyar HTM válogatott tagjai: Varga Katalin – Nana, Farkas Edit – Kodra, Bérczes Christine Elisabeth – Chanel, Fehér Viktória – Hayley (Tartalékos: Varga Katalin – Melódia)

A magyar HTM válogatott tagjai: Imre Vanda – Dot, dr. Polgár Lili- Ellie, Bérczes Christine Elisabeth – Meredith, Varga Katalin – Nana (Tartalékos: Böröczki Renáta – Aslan)

Szerző: Szabó-Hazafi Dorottya

A cikk először az a Kutya újság 2024-es augusztusi számában jelent meg.

Share this post

scroll to top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com